Sila tinggalkan jejak kat bawah ni =D

Pages

Saturday, October 15, 2011

Bukan saya.... T__T

Salam 'alaik....

Aku ade soalan,
kalau ada 4 orang dalam 1 bilik. 3 orang pernah hilang duit sampai 2 kali. Seorang lagi x pernah walau sekali. Siapa korang rasa yang mencuri? Mesti korang syak sorang lagi tu yang curi kan?
Hmm, dan dalam kes ni, aku la sorang lagi yang x pernah hilang duit tu.

Apa korang rasa kalau korang kat tempat aku?

Aku sedih tau x..
aku rasa macam jadi mangsa keadaan je.
Salah seorang roomate aku ade la syak sikit kat aku. Tapi dia x cakap depan2 la yang dia syak aku. Aku sedih tapi aku faham. Yela, siapa lagi orang yang boleh disyaki kan. Kalau cerita kat orang lain pun, mesti diorang pun pelik kenapa dalam 1 bilik tu semua orang hilang duit, sorang je yang tak.
Tapi, aku pun mana la tau kenapa duit aku tak hilang. Lagipun kalau aku la yang mencuri, tak ke perangkap diri sendiri namanye kalau buat macam tu. Macam bodoh je. Baik die berlakon duit hilang jugak, xde la orang syak. Kan?

Hm, antara reason yang aku dapat fikir kenapa duit aku tak hilang,
1. Aku memang x simpan duit kat loker dan duit dekat purse pun cukup2 makan je. Aku jarang keluar duit dari bank lebih dari seratus.
2. Mungkin betul la benda ni perangkap. Mungkin dia saje je tak curi duit salah seorang dari kami berempat. Dan yang jadi mangsa keadaan tersebut ialah aku. Sedih kan? Rasa macam dianiaya.

Seumur hidup aku, memang x pernah la aku mencuri duit/barang/hak orang lain. Niat pun xpernah. Buat ape nak curi duit orang. Dah la duit x halal. Pastu guna untuk makan minum, dah jadi darah daging. Pastu kalau guna beli buku, dah ilmu x berkat. Astaghfirullah. Nauzubillah.

Sebenarnya benda ni dah berlaku dari short semester yang lepas. Maksudnya sejak kitorang pindah bilik dekat blok ni (xperlu la kot bagitau blok mane) Yela, kan setiap setahun kena pindah bilik. Dan ni fes time aku berpisah dengan roomates aku yang before ni. Tapi diorang duduk bilik sebelah je.

Mula2 ok je..xde masalah pun. Roomates aku pun baik2 je semua. Sorang tu kawan baik aku. 2 orang lagi aku baru kenal lepas pindah kat bilik ni.

1 hari tu, kawan baik aku bagitau duit dia hilang. Dia cakap dia memang catit duit keluar, duit masuk, so dia memang yakin duit dia hilang. Kitorang semua dah pelik dan risau dah. Sape plak yang mencurik kat bilik nih. Yela, pintu selalu berkunci kot. Nak pergi mana2, mesti kunci pintu. Kadang2 je kalau gi toilet x kunci.
X lama lepas tu duit dia hilang lagi. Kesian giler. Memang sah la ade pencuri.
Pastu 2 orang lagi roomate aku plak.

Dan, benda ni jadik lagi long sem ni. Baru2 ni.
Yang kena, 2 orang lagi roomate aku tu.
Kawan baik aku dah x kena maybe sebab dia pun dah x simpan duit banyak2.

Benda ni misteri jugak tau, sebab,

1. Memang xde jejak apa2 dan xde bunyik ape2 (maksudnya bunyi loker ke)
Kira xde sapa sedar la bila pencuri masuk bilik ke, or bila time sebenar kecurian tu. Tau2 je esok dah hilang. Dahla tu, pencuri tu macam tau je orang tu simpan duit kat mana.
2. Duit yang hilang tu semua note RM50. Paling banyak 350 ringgit. Memang banyak.
3. Sorang lagi roomate aku cakap, duit yang dia simpan dalam laci loker hilang, yang dalam dompet x hilang.
4. Bilik kitorang je yang kena. Bilik2 lain xde plak dengar cerita ade kes curi. Pelik kan?


Kitorang sebenarnya dah penat dah fikir pasal ni. Sebab, fikir macam mana pun, memang x jumpa penyelesaian. Macam2 assumption dah buat.
Mungkin orang yang curik, dan mungkin bukan. (kalau bukan orang yang aku rase scary giler) Nauzubillah.
Mungkin jugak orang sebelum ni buat kunci pendua (tapi macam x kan je..)
Atau mungkin itu dan mungkin ini. Ntahla.

Malam esok insyaAllah kitorang nak buat bacaan yasin 1 bilik. Untuk jadikan pendinding sekali.

Aku berdoa semoga Allah bagi petunjuk siapa pencuri sebenar. Semoga Allah bagi balasan kat dia + semoga dia diberi hidayah untuk berubah. Dan aku nak dia mintak maaf kat roommates aku. Kesian diorang. Pastu mintak maaf kat aku sekali sebab dia dah mencemarkan imej baik aku. Huh, x pasal2 kena syak mencuri. Geram giler!


Lastly, aku nak cakap thanks kat kawan2 baik aku sebab percaya kat aku. Aku xtau berapa % kepercayaan diorang tapi sekurang2nya diorang yakin yang aku x kan buat kerja haram macam tu. Time kasih sangat. Sob2~



Shinichi...help us!..huk2


p/s: susah sebenarnya nak cerita benda ni guna tulisan. Sebab x semua situasi aku dapat cerita kat sini. xpela, apepun, time kasih la sebab baca. Doakan lepas ni xde lagi kes2 curi ni kat bilik kitorang. Benci laaa..! ~.~

Ok, nak komen pape?silakan..








4 comments:

visitme@FaTiN cOrNeR said...

sabar la weh...ko jgn rasa cuak sgt eh..mntak doa biar org tu sakit perut ha baru tau..nk sabotaj org sgt..

♥cik shaf♥ said...

aku x cuak pon sbb bkn aku yg salah..tp aku sedih la sbb kene syak..yela, rase mcm dh x dipercayai...hm..aku doakan Allah bg balasan setimpal kat org tu..sesuka je curik duit org..grrr..anyway, thanx weh..ak tgh sabar la ni..ko pn doakan la ktorg jumpe sape pencurik tu k

♥cik shaf♥ said...
This comment has been removed by the author.
♥cik shaf♥ said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

::My Birthday::

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

BACALAH. KENALILAH. DENGAN BIJAKSANA. SIAPA AKU YANG SEBENAR.

Powered by Blogger.